Nieuws

240 Friese kerken openen hun deuren tijdens Tsjerkepaad 2022


18-06-2022

Zeker 240 kerken in Fryslân openen hun deuren tussen 2 juli en 10 september op zaterdagmiddagen. Waarschijnlijk worden het nog meer, want kerk- en stichtingsbesturen kunnen hun gebouw dit jaar tot het laatste moment aanmelden voor Tsjerkepaad, de jaarlijkse zomerse openstelling van Friese kerken.  
 

 

Website
Op 2 juli  gaan de kerkdeuren rondom in de provincie open en kunnen belangstellenden tussen 13.30 en 17.00 uur op zoek naar geschiedenis, ontspanning, bezinning en ontmoeting in zeker 240 kerken. In het verleden gold een deadline voor de aanmeldingen omdat de deelnemende kerken in een gids vermeld moesten worden, dit jaar staan alle kerken op de website tsjerkepaad.nl en die wordt continu bijgewerkt.
Bezoekers kunnen er wekelijks controleren of de kerken die zij willen bezoeken daadwerkelijk open zijn, of een week overslaan vanwege bijvoorbeeld een huwelijks- of begrafenisdienst. Ook staat per kerk vermeld of er bijzondere activiteiten zijn, zoals een expositie, een muziekoptreden of een fiets- of wandelroute.
 
Brochure
Voorzitter ds. Gerrit Groeneveld: ,,Om toch een gedrukt ‘visitekaartje’ te hebben voor Tsjerkepaad, brengen we wel een brochure van twaalf pagina’s uit met algemene informatie en verhalen van vrijwilligers. Die komt in alle kerken te liggen, bezoekers kunnen hem gratis meenemen.”

Voor jong en oud
Thema van Tsjerkepaad is dit jaar ‘Kerk voor jong en oud’. Dat komt onder meer tot uiting in een gezamenlijke activiteit met stichting Alde Fryske Tsjerken op zaterdag 27 augustus. (Groot)ouders en (klein)kinderen kunnen die dag ‘Zoeken naar zin’ in Leeuwarden, met onder meer een labyrint in de doopsgezinde kerk en creatieve workshops in stadsklooster Jabixhûs, kunst in de kerk en een afsluitende Taizéviering.

Selfiewedstrijd
Ook leuk voor jong en oud is de selfiewedstrijd. Wie zichzelf op een zo creatief mogelijke manier fotografeert in of bij één van de kerken en die foto deelt via instagram, facebook of twitter maakt kans op mooie week- en maandprijzen. De beste fotograaf van het seizoen wordt beloond met een overnachting voor twee personen in een kerk.

Sluiting
Het Tsjerkepaadseizoen wordt afgesloten op zaterdag 17 september in de Grote Kerk van Hindeloopen. Op het programma staat dan onder meer muziek van het slagwerkensemble van C.M.V. Oranje Bolsward en een inleiding over de Hindelooper tradities omtrent geboorte, huwelijk, doop en overlijden.

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl