Nieuws

Boekje over kerk van It Heidenskip: Brânburren 18


19-08-2022

Bezoekers van Tsjerkepaad die de enig overgebleven kerk van It Heidenskip bezoeken, kunnen dat weer verlaten met in de binnenzak een handzaam boekje over (de geschiedenis van) het gebouw. Brânburren 18 is te koop voor 5 euro, de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Beheer Kerkgebouw It Heidenskip

Het boekje - gepresenteerd op zaterdag 30 juli - is geschreven door Pim Engelenburg, die ook het initiatief ervoor nam. Jan Pieter Dijkstra Hzn verzorgde de oersetting naar het Fries.

In Brânburren 18 wordt uitgelegd dat het christendom rond het jaar 1000 voet aan de grond kreeg in It Heidenskip: toen kenden het buurtschap het zogenoemde Ursulaklooster, dat eigenlijk een kerkje was. Na het verdwijnen van dit kerkje kwam er pas in de jaren zeventig van de negentiende eeuw een nieuw godshuis, van de baptisten, dat al in 1915 weer werd afgebroken.

In dat jaar kwam er een gereformeerde kerk, en in de periode daar tussenin bouwden de hervormden de nog altijd bestaande kerk aan Brânburren 18. Dit gebouw stamt uit 1886, kreeg in 1913 een consistorie erbij, in 1921 een transept en in 1926 nog een klokkenstoel aan de achterkant en een uurwerk in het geveltorentje.

Na de federatie van hervormden en gereformeerden in 1984 werd het gereformeerde kerkgebouw in 1985 verkocht. Het is nu een woonhuis. De voormalige hervormde kerk is nog altijd thuishaven van de Protestantse Gemeente It Heidenskip (2003), maar het eigendom en beheer is in handen van de stichting.

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2023: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl