Nieuws

Geslaagd Kleasterr├╗ntsje vanuit Dokkum


15-08-2022

Het Kleasterrûntsje van 2022 werd op zaterdag 13 augustus gehouden op één van de warmste dagen van het jaar.  Een aantal deelnemers prefereerde daarom de fietstocht boven de kuier. Ruim dertig fietsers en toch nog acht wandelaars, onder een wolkeloze hemel.

In zijn welkomstwoordje sprak dominee Bernard Keizer in de Grote kerk van Dokkum over de oogst, naar aanleiding van Mattheus 13, waar gesproken wordt over ,,de wylde weet tusken it goede’’. 

Tijdens de rûntsjes was het oogsten van hooi en graan op tal van plekken prachtig zichtbaar. De vraag voor onderweg luidde: hebt u iets van oogst, welslagen of succes ondervonden in uw eigen leven, en dat beleefd als geschenk of als prestatie?

De wandelaars en de fietsers kwamen elkaar nog tegen in Aalsum. Daarna vertrokken de fietsers richting Wetsens en Metslawier en bezochten in Niawier de locatie en restanten van het vrouwenklooster Sion. De wandelaars liepen ondertussen door de weilanden via Hiaure naar de Stoepa bij Hantum. Verscholen in de bomen ligt hier een echt klooster, in gebruik als studie- en meditatiecentrum. Gezamenlijk werd daar de lunch gebruikt en kregen we thee aangeboden.  

Geestelijk leider Sheraab vroeg de aanwezigen te bidden voor vrede nu het zo onrustig is in de wereld.  De beweging van de gebedsmolens is in de Tibetaans-boeddhistische tempel een manier om dat concreet te maken.

Lammetjes gered

Op weg naar Foudgum ontdekten de wandelaars drie lammetjes hulpeloos in een sloot. Met enige hulp van onze kant zijn ze gered.  De koele drank in Foudgum smaakte daardoor extra goed. Ondertussen zochten de fietsers voorbij Brantgum hun weg over een met gesweeld hooi bedekte oude weg. Aan de Hilligewei achter Waaxens werden zij geroepen om pas geoogste stropakken mee op te laden. Dit verzoek sloegen ze vriendelijk maar met enig hartzeer af.  

De deelnemers kwamen elkaar pas weer tegen op de theetuin ‘Ald Syl’ aan de Ee onder Bornwird.  De wandelaars hadden tevoren nog dwars door een hoog opgegroeid maïsveld moeten lopen. Ook een belevenis! Het laatste stukje ging daarna met de Trekschuit naar de binnenstad. Een prachtige afsluiting.

In alle kerken en haltes een warme ontvangst, de flesjes bijvullen en heerlijk even bijkomen in de koelte. De tocht zal in de geschiedenis van Tsjerkepaad een bijzondere vermelding krijgen!

Dirk Osinga

Nb. De liturgie van het welkomstwoord is hier nog terug te vinden
 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2023: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl