Nieuws

Monnikenwerk: Kunstenaars werken in de stilte van oude kerken


22-06-2022

Tsjerkepaad is op zaterdagmiddag, maar in Noord-Groningen en Noordoost-Fryslân bent u komende zomer ook op woensdagmiddag en - avond (17.00 - 20.00 u) in verschillende kerken welkom. Daar speelt zich op zes woensdagen tussen 13 juli en 17 augustus het kunstproject Monnikenwerk af. 

‘Werken in de stilte van eeuwenoude kerken, wat doet dat met je?’ Die vraag staat centraal in het kunstproject Monnikenwerk. Vijftien kunstenaars gaan werken in oude Groninger en Friese kerken gedurende zes woensdagen in de zomer. Zij dompelen zich onder in de vaak nog sacrale ruimte, werken aan een kunstwerk en zijn in de avonduren gastheer of gastvrouw voor belangstellenden.

Van 13 juli tm 17 augustus vindt de vijfde editie van Monnikenwerk plaats. Wat vijf jaar geleden begon in vier noord Groningse kerken, is uitgegroeid tot een project waaraan dit jaar vijftien kerken deelnemen, waaronder tien in Groningen en vijf in Noordoost Fryslân. Voorgaande jaren bleken de oude kerken unieke en inspirerende ruimten te zijn waar kunst, kerk en omgeving als vanzelf met elkaar werden verweven. De kunstenaars lieten zich raken door iets wat soms groter was dan zijzelf en de vele belangstellenden die ’s avonds de kerk binnenkwamen werden deelgenoot van deze ervaring.

Obedientia, stabilitas loci en conversio morum
De titel van het kunstproject Monnikenwerk verwijst naar de drie principes van het leven van monniken: obedientia, stabilitas loci en conversio morum.. Obedientia – luisteren naar wat zich aandient, werkend in een plek die al honderden jaren ruimte biedt aan vreugde en rouw, eer en verdoemenis. Stabilitas – bestendigheid door ons, voor zes weken dan toch, te verbinden aan één kerk in één dorp of stad. En conversio morum – streven naar dagelijkse verbetering door elke monnikenwerkdag opnieuw er te zijn, op die ene plek, voor de kunstenaar zelf, zijn/haar werk en de bezoekers.Deelnemende Groninger kerken zijn in ronde Noord de kerken van Baflo, Den Andel, Westernieland, Saaxumhuizen en Eenrum. In ronde Oost gaat het om de kerken van ’t Zandt, Leermens, Loppersum, Eenum en Wirdum. In Fryslân bieden de kerken van Aalsum, Wetsens, Oostrum, Jouswier en de Bonifatiuskapel in Dokkum onderdak aan de kunstenaars van Monnikenwerk.
 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl