Nieuws

Kerk - speeltuin - kerk - maïsdoolhof


18-07-2022

Tsjerkepaad is voor jong en oud, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor echt jonge kinderen misschien iets te weinig te beleven valt. Onze PR-functionaris Arjen Bakker en zijn echtgenote Alja passen daarom de sandwichtactiek toe: in ieder dorp wordt behalve de kerk ook even de plaatselijke speeltuin opgezocht. Op zaterdag 16 juli bezocht de familie Bakker Pingjum, Arum en Witmarsum.
 

Lezers van het boek ‘Het gevoel van Tsjerkepaad’ kunnen onze kinderen kennen en ze staan ook met een foto in de brochure voor het lopende seizoen. Sieger, Hanne en Imke zijn dus zo ongeveer het Tsjerkepaad-kinderpromotieteam – en daar zijn ze trots op. In iedere kerk waar we zaterdag 16 juli binnenkwamen grepen ze een brochure van de stapel om de foto aan de dienstdoende vrijwilligers te laten zien. ‘Dit zijn wij!’



Het is niet dat ze overlopen van enthousiasme als wij op zaterdagochtend aankondigen dat we die middag op Tsjerkepaad gaan, maar als we eenmaal op pad zijn ervaren ze dat het toch wel leuk is om over smalle landweggetjes te toeren en in de dorpjes onderweg een kerkje aan te doen.

Bovendien weten ze dat heit en mama beleefd gedrag in de kerk ook altijd belonen met een kort bezoek aan de plaatselijke speeltuin. En meestal zit er ook nog wel een ijsje in, bovenop de snoepjes en koekjes die ze van de Tsjerkepaad-vrijwilligers krijgen…
 

Stempelkaart

De route die we zaterdag kozen bood nog een extra bonus. De kerken van Pingjum en Witmarsum hebben een stempelkaart: als je ze alle vier bezoekt, krijg je bij het laatste gebouw een klein cadeautje.

Onze route begon in de Victoriustsjerke van Pingjum. Die is na jaren terug als deelnemer van Tsjerkepaad en absoluut het bezoeken waard, want hij is net grondig gerestaureerd. De Stichting Victoriuskerk Pingjum heeft er een cultureel ontmoetingscentrum van gemaakt, geschikt voor multifunctioneel gebruik maar met veel respect voor het interieur en de kerkelijke sfeer.

Een eindje verderop aan de Grote Buren staat ‘Menno’s Fermanje’, een van de best bewaarde Doopsgezinde schuilkerkjes in Nederland, gebouwd rond 1600. De kinderen leerden er dat Doopsgezinde Kerken er vroeger aan de buitenkant beslist niet als kerk mochten uitzien, maar vermomd moesten worden als een gewoon huis. Slechts aan het gebogen raampje boven de voordeur konden ‘ingewijde’ gelovigen het gebouw als kerk herkennen.

Tegenwoordig hangt er gelukkig op zaterdagmiddagen een Tsjerkepaad-vlag, want anders zou je er zo voorbijlopen. Net toen wij kwamen aanlopen raakte de bovenkant los door de harde wind. Dus was doe je dan als PR-functionaris? Dan maak je hem even weer vast 😊



Dorpsspeeltuin

Een tip voor andere jonge gezinnen: parkeer bij basisschool It Leech aan de Lammert Scheltestraat: via een steegje kom je dan op de Grote Buren en belangrijker: hier is ook de dorpsspeeltuin Us Boartersplak, waar de kinderen even lekker kunnen uitrazen voor jullie weer in de auto stappen.

Vanuit Pingjum kun je in één keer over de Mulierlaan naar Witmarsum rijden, maar wij kozen voor de route over de Hanialaan, de Groene Dijk en de Sytzamaweg naar Arum, zodat we daar de Lambertuskerk konden meepikken – en de speeltoestellen op het schoolplein van De Oanrin achter de kerk. Als je ervoor zorgt dat je om drie uur in de kerk bent, pik je de wekelijkse bespeling van het onlangs gerestaureerde Leichel-orgel mee.

Maïsdoolhof

Een heel mooie bijkomstigheid is dat je langs de grote weg naar Witmarsum (de Sytzamaweg gaat over in de Van Camminghaweg en daarna in de Arumerweg) in de zomer ook het maïsdoolhof van de familie Tolsma vindt. Al voor de 23e keer heeft deze aardappelgroothandel een doolhof gemaakt in een perceel maïs, waarin je met gemak een halfuurtje kunt ronddwalen. Veel langer moet het natuurlijk ook niet duren, want dan kom je te laat in de laatste kerken… De entree is 1 euro en komt ten goede aan de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag.



In Witmarsum hadden we mooi nog de gelegenheid een ijsje te scoren voordat we de laatste twee kerken gingen bekijken: de Koepelkerk en de Doopsgezinde Kerk een eindje verderop. In de eerste is deze zomer een voorproefje te zien van een Menno Simonsexpositie die in 2023 voltooid wordt, in de laatste staan dit jaar verhalen centraal van leden van de Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek.



En voor kinderen minstens zo interessant: er zijn koekjes! Heel bijzondere nog wel: gemaakt van Red Turkey Wheat, een graansoort die ooit door mennonieten op de vlucht is meegenomen naar de uithoeken van de wereld en sinds een paar jaar weer verbouwd wordt in Witmarsum.

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl