Nieuws

Waadhoeke Fietstocht op 3 september


02-08-2022

Op zaterdag 3 september is de tweede editie van de Waadhoeke Fietstocht. Een mooie gelegenheid om deze gemeente te ontdekken. Onderweg zijn in vrijwel alle dorpen de kerken geopend, sommige zelfs al 's ochtends. Dat biedt ook niet-deelnemers de gelegenheid om deze dag extra veel kerken te bezoeken!

De Waadhoeke Fietstocht kent vier afstanden: 22, 40, 70 en 110 kilometer. Dit maakt deelname mogelijk voor iedereen: oudere fietsers, gezinnen met (jonge) kinderen, kwieke toeristen of sportieve toerfietsers. Alle routes beginnen en eindigen in Franeker, deelname kost 9 euro per persoon of 4,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.  Inschrijven kan via de website: www.waadhoekefietstocht.nl

Voor kerkenliefhebbers is het goed om te weten dat in vrijwel alle dorpen onderweg de plaatselijke kerk meedoet aan Tsjerkepaad. Dit betekent dat van 13.30 tot 17.00 uur de deuren openstaan voor iedereen. De kerken van Achlum, Tzum en Menaam gaan voor de gelegenheid 's ochtends al open.

In de Gertrudiskerk van Achlum zijn vanaf 10.00 uur vrijwilligers aanwezig om deelnemers (en andere bezoekers) te ontvangen. Er is koffie en thee en gelegenheid om naar het toilet te gaan. De kerk heeft dit jaar geen expositie maar coördinatoren Rients en Sjoukje de Boer zijn wel van harte bereid om te vertellen over de geschiedenis en bijzonderheden van de kerk.

De Johanneskerk van Tzum met zijn 72 meter hoge toren is onder meer het bezichtigen waard vanwege het Anthonie Hinzorgel uit 1760, de preekstoel uit 1699 en drie koperen kronen. Tijdens Tsjerkepaad zijn bovendien schilderijen en beelden te zien van kunstenares Rian Vis van Heemst uit Achlum. Vanwege de Waadhoeke Fietstocht gaat de kerk al om 10.00 uur open.

Iets verder op de route ligt de Lambertuskerk van Menaam. Hier heerst - net als een week eerder op 27 augustus - van 9.30 tot 16.00 uur de sfeer van de Parijse wijk Montmartre. In de kerk zijn schilderijen te bewonderen van de beroemde schilder Henk Helmantel, buiten in de Terptuin en in It Ald Skoaltsje zijn plaatselijke kunstenaars aan het werk in een pop up-atelier. Er zijn toiletten en gratis koffie en thee. Een vrijwillige bijdrage hiervoor wordt op prijs gesteld.

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
Copyright 2022: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl