Doelhoftsjerke


De huidige kerk en toren zijn vervangers van een oudere, middeleeuwse drie-beukige tufstenen kerk en toren. De toren werd in 1723 door de bliksem getroffen. In de jaren 1736/1737 werd een nieuwe toren gebouwd, een slank bouwwerk, en eigendom van de burgerlijke gemeente. Aan de westzijde van de toren is een fraai gebeeldhouwde ingangspartij met het wapen van Aldeboarn. De toren, waarin twee klokken hangen, staat 1,50 meter uit het lood. De preekstoel is in 1753 vervaardigd door de plaatselijke timmerman Jan Binnes. In 1779 heeft Lambertus van Dam het orgel gebouwd. Het kerkgewelf uit 1753 is geheel beschilderd met engelen, zon, maan en wolken.
Activiteit(en):
Geen activiteiten

Extra informatie:
Expositie schilderijen.
Dorpsgenoot Ed Bakker, die leiding geeft aan de schildersgroep de Yzeren Man, zal exposeren.
Al vanaf zijn 11e jaar is hij bezig met tekenen en schilderen. Dat hele vroege werk van hem zal ook te zien zijn. Later heeft Ed zich ontwikkeld als “fijnschilder”. Alle elementen van zijn schilderwerk kenmerkt zich door pietje nauwkeurig schilderen van elk detail.

Muziek. De muzikale bijdragen vallen in twee groepen uiteen. In de eerste plaats zal het orgel worden bespeeld. Daarnaast zullen een tweetal muziekgroepen optreden. Het Van Dam orgel uit 1776 zal worden bespeeld op 13 juli door Jurjen de Jong. Op 20 juli en 10 augustus zullen organisten van Organum Frisicum Het Friese Orgel, de bespeling voor rekening nemen.
Op de middag van de Gondelvaart, 30 augustus, zal Gert Gatsma van 16.00 tot 16.30 uur een mini concert verzorgen.
Op zaterdagmiddag 24 augustus is er Folk Muziek verzorgd door Henk Nijzing uit Oudehorne met zijn Applepie Pipers.
En op 7 september kan er genoten worden van Zuid Afrikaanse liederen gezongen en gespeeld door ds. Ben van Tonder en zijn vrouw Sannet.
Tsjerkepaad wordt op 14 september afgesloten met het inmiddels traditionele optreden van het strijkersensemble Compagnons Consort o.l.v. Henk Louwrink.
Henk zal die middag ook het orgel bespelen.

Rondleidingen. Iedere zaterdagmiddag is er tenminste 1 rondleider in de kerk aanwezig. Hij kan alles vertellen over de geschiedenis van het kerkgebouw.
Even bijpraten? En voor hen die even willen bijpraten is er de gelegenheid om bij één van de tafels aan te schuiven. De aanwezige gastvrouwen zorgen dat u van koffie en/of thee wordt voorzien.

Openingstijden:
Doet mee aan Tsjerkepaad 2024 gedurende de gehele periode van 13.30 - 17.00 uur.
-Niet open op 6 juli ivm trouwerij
-Niet op op 31 augustus ivm dorpsfeesten
-Ook open op 30 augustus van 15.00 tot 18.00 uur.

Website:


Kerkgegevens
Kerknaam : Doelhoftsjerke
Straat : Tsjerkebuorren 4
Postcode : 8495 KD
Plaats : Aldeboarn
Regio : Regio Midden

Terug naar overzicht
Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl