Schuilkerkje


In 1524 begon Menno Simons zijn werk als priester in de Victoriuskerk in Pingjum. Hij had veel twijfels over wat hij namens de katholieke kerk van die tijd deed en verkondigde.

De tijd waarin hij leefde was een tijd vol veranderingen, een tijd die lijkt op de onze, maar toch heel anders. Menno werd pastoor in Witmarsum en begon anders te denken en anders te preken. In 1536 besloot hij de kerk waarin hij werkte te verlaten en sloot zich aan bij de beweging van de wederdopers. In die beweging kreeg hij een rol als leider.

Hij heeft zich enorm ingezet om van deze beweging een kerk, een gemeenschap te vormen. Daarom wordt hij Nederlands kerkhervormer genoemd. Mede ten gevolge van zijn werk is er in Pingjum een gemeente van wederdopers ontstaan, die rond 1600 een klein kerkje bouwde. In die tijd was dat toegestaan, als het maar niet herkenbaar was als kerkgebouw. Dit kerkje is er nog, en draagt nu de naam Schuilkerkje.

 
Activiteit(en):
Pingjum, doopsgezinde kerk: Expositie
Extra informatie:
Tijdens de Landschapstriënnale kunt het Schuilkerkje bekijken en daar Menno Simons ontmoeten in de verhalen van mensen die nog steeds in de lijn van de doperse traditie samenkomen. Op 16 en 23 september kunt u Pietie Buijs, kunstenaar uit Franeker, en haar werk ontmoeten. Werk met een prachtig verhaal. Op 30 september is er de afsluiting van een zomer vol ontmoetingen en verhalen met muziek.

Openingstijden:
Doet mee aan Tsjerkepaad 2023 gedurende de gehele periode van 13.30 - 17.00 uur
en extra op alle zaterdagen van september vanwege de Landschapstriënnale

-Tijdens uw bezoek krijgt u een stempel in de kerk en bij een volle kaart ontvangt u in de laatste kerk die u bezoekt een kleine attentie.

Website:


Kerkgegevens
Kerknaam : Schuilkerkje
Straat : Grote Buorren 28
Postcode : 8749GE
Plaats : Pingjum
Regio : regio Noordwest

Terug naar overzicht
Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2023: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl