Johanneskerk


De toren van tufsteen is gebouwd rond 1100. De kerk, gewijd aan de evangelist Johannes, dateert uit de 13-de eeuw en is één van de weinige Friese voorbeelden van romano-gotiek. Het luid tikkende uurwerk (± 1650) wordt dagelijks tweemaal opgewonden. Er is een voet van een romaans doopvont. In het gave, 17e begin 18e eeuwse interieur zien we een preekstoel (1712, vervaardigd door Gerrit Payaar) met een zandloperhouder. Pronkstuk is de Burmaniabank uit 1708 met zijn kuifstuk met griffioenen en het geschilderde familiewapen. De geelkoperen kandelaars verlenen aan de inrichting een bijzondere charme. Het orgel, gebouwd door L. van Dam, is uit 1889.In 2024 is een grote binnenrestauratie uitgevoerd.
Activiteit(en):
Geen activiteiten

Openingstijden:
Doet mee aan Tsjerkepaad 2024 gedurende de gehele periode van 13.30 - 17.00 uur.

Stand van zaken vanaf mei 2024: Aan de buitenkant lijkt er niets aan de hand, maar zodra je de drempel van de Johanneskerk overstapt, heb je meteen in de gaten dat hier iets groots gebeurt. De kerk wordt aan de binnenkant gerestaureerd en is bijna volledig gestript.
De  restauratie klaar is nog niet klaar aan het begin van de Tsjerkepaad periode, maar u van harte welkom om de voortgang van de restauratie te bekijken. Het kan heel bijzonder zijn.
-Bijzonder is de kerk van Weidum zonder meer. Onder andere door de combinatie van bouwstijlen. Het romano-gotische schip, gemaakt van kloostermoppen, stamt uit de 13e eeuw. De tufstenen toren is nog ouder: de 11e eeuw. "De Johanneskerk hoort bij de top 10 van opvallendste kerken van Fryslân." Het interieur is even bijzonder, al is dat nu niet te zien. Het laatromantische Van Dam-orgel uit 1889 is verdwenen achter houten platen en ook de vier herenbanken, de speciale banken voor kerkelijke ambtsdragers, rijke families en andere belangrijke mensen, zijn afgedekt. De banken voor het gewone volk staan, samen met de lambrisering en vloeren, in een werkplaats een paar honderd meter verderop in Weidum, bij bouw- en restauratiebedrijf Van der Vegt.

 

Website : nee


Kerkgegevens
Kerknaam : Johanneskerk
Straat : Lytse Buorren 3
Postcode : 9024 EK
Plaats : Weidum
Regio : regio Midden

Terug naar overzicht
Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl