Verhalen en belevingen

Van harte welkom bij... Barteld Post in Wjelsryp


25-06-2022

,,De laatste jaren sla ik ook wel eens een zaterdag over, maar toen ik kind was wilde ik de hele zomer lang, elke zaterdagmiddag op Tsjerkepaad”, zegt Barteld Post (2003) uit Wjelsryp. Hij timmert aan de weg als organist en studeert mechatronica om monteur van (toren)uurwerken, kerkklokken en carillons te kunnen worden. Zijn passie daarvoor ontdekte hij al als jongetje, als bezoeker van open kerken.
 

,,Twee weken weg in de zomervakantie vond ik eigenlijk al teveel”, zegt Barteld Post lachend. Dan had hij namelijk twee zaterdagen minder om op Tsjerkepaad Friese kerken te bekijken, orgels te bespelen en – als het mocht – torens te beklimmen om uurwerken en luidklokken te bestuderen en te beluisteren. ,,Ik had het geluk dat mijn moeder en beppe het ook wel mooi vonden. Maar als zij eens niet mee konden of wilden ging ik ook wel alleen, ook al kwam ik dan op de fiets niet veel verder dan Baaium of Tzum.”

Barteld was een muzikale jongen, die zichzelf al jong heel aardig had leren spelen op het tweedehands orgeltje bij hen thuis. Het was echter tijdens Tsjerkepaad dat hij ontdekte dat hij voor organist in de wieg was gelegd. ,,In 2011 ging ik met mijn moeder naar Easterlittens. Daar mocht ik even op het kerkorgel spelen en vanaf dat moment was ik verkocht.”

Vingerzetting
Het is dat hij al op trompetles zat, anders was hij stante pede op orgelles gegaan. ,,Ik moest van heit eerst het B-diploma voor trompet halen. Dat duurde nog tot 2016 en toen ben ik meteen in de leer gegaan bij Kees Nottrot in Bolsward. Achteraf is het wel jammer dat ik niet wat jonger op les gegaan ben, want hij heeft mij allerlei gewoontes weer moeten afleren. Mijn vingerzetting was niet goed, waardoor ik letterlijk in de knoop kwam bij snellere stukken. Dat moest eruit slijten, dat was best een langdurige operatie.”

Gelukkig heeft hij beslist geen hekel aan studeren. Als organist in Wjelsryp en Baaium begeleidt hij nu al een paar jaar wekelijks de gemeentezang. Dat heeft als groot bijkomend voordeel dat hij een sleutel van de kerk kreeg een naar hartenlust kan oefenen. Met name het orgel van Wjelsryp leent zich heel goed voor moderne muziek, in alle genres, dus ook pop zoals de nieuwste Songfestivalliedjes. ,,Het is een vrij nieuw orgel van Pels en Zoon uit 1955, elektro-pneumatisch. Dat betekent dat het heel licht speelt en snel reageert.”



Luidklokken
Hoewel hij zich volop blijft bekwamen als organist is hij niet van plan om beroepsmusicus te worden. Muzikaliteit is zeker een pre in zijn droomberoep, maar in de kern is dat een technisch vak: (storings)monteur van kerkklokken- en uurwerken en carillons. ,,Ik studeer mbo-mechatronica, besturingstechnieken, om daar alles over te leren.”

Zijn liefde voor luidklokken is ook mede aangewakkerd door Tsjerkepaad, maar dat hij er zijn beroep van zou kunnen maken realiseerde hij zich in 2017. In Franeker maakte hij kennis met een monteur van Royal Eijsbouts uit Asten, de grootste klokkengieterij ter wereld. ,,Ik zag zijn busje staan bij de Martinikerk en informeerde wat er aan de hand was. Toen mocht ik mee de toren in om te kijken hoe hij een storing verhielp. Hij vond het wel mooi dat ik zo enthousiast was en zei dat ik wel stage mocht komen lopen. Dat heb ik inmiddels drie keer gedaan en het lijkt me geweldig om daar straks aan de slag te kunnen.”

 

Terug naar overzicht

Tsjerkepaad werkt samen met:
 
Copyright 2024: Tsjerkepaad Friesland Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl